Knäckklubbor

Det va marknad i byn idag..(världens minsta, sorgligaste marknad med 4 stackars små stånd). Men i vilket fall som helst så gjorde det mig ju sugen på marknadsgodis. Fudgen har jag ju redan gjort så idag ville jag prova att göra knäck-klubbor..kan va kul att ha och ge bort.

Knäck-smet:

2 dl vispgrädde eller Go green Vipsgrädde (mjölkfri)
2 dl ljus sirap
2 dl socker

Rör ihop det i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp.
Koka sedan på 2-3:an tills det nåt 131 grader (en termometer är guld värd och nästan nödvändig för att det ska bli bra.)
Och varför just 131 grader då? Jo för att jag provade det idag och konsistensen blev perfekt, en fast smet som ändå går lätt att tugga.

Under tiden smeten kokar så gör du iordning dina små strutar.
Ta bakplåtspapper, klipp valfria stora bitar men typ 10 X10 cm och fäst ihop till små strutar med någon for av lim. Fäst strutarna på kanten av ett litermått eller en burk med hjälp av klädnypor.

När smeten är klar blandar du i ½-1dl hackad mandel om du vill, sen häller du den i ett litermått och fyller strutarna (som måste vara täta i botten) till bredden, ställ sedan direkt in dom i kylen en liten stund så att smeten svalnar fortare.
Stick ned cocktailpinnar eller nåt liknande mitt i klubban när smeten svalnat något.

VOILÁ!



Man kan utesluta mandeln om man vill.
Jag provade nu att göra med Go green Vispgrädde för att se om det funkade och det gjorde det.
Och det påverkade faktiskt smaken förvånansvärt lite och konsistensen påverkades inte alls.

Detta recept funkar naturligtvis för vanliga knäck också.

Lycka till!

Köss

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0