3 rätters

Fick ett infall att använda min trevlig kokbok häromdan.

Så fiffigt att den är udelad i 3 så att man kan bläddra fram en förrätt, en varmrätt och en efterrätt som man är sugen på. Antingen kan man kombinera så att det är en röd tråd eller så kan man blanda hejvilt.

Ser fröscht ut va? Ville inte ha någon tung mat denna kväl så satsade på fisk och mycket grönt.

Till förrätt blev det Avokadotoast.


En skiva vitt bröd
Skiva en halv avokado ch en stor tomat.
Bred ett tunt lager majonnäs på brödet, lägg på strimlad sallad, sivad avokado och skivad tomat.
Krydda med örtsalt och svartpeppar. 
Garnera med gräslök och en citronklyfta.

Varmrätt:
Marinerad fiskfilé med wokade grönsaker och ris

4 port.

500g fiskfile (tex kolja, torsk eller gös)
2 msk vetemjöl
1msk olja

Marinad:
2 msk olja
msk chilisås av ketchuptyp
1 msk tomatpuré
1 pressad vitlöksklyfta
½ tsk rivet apelsinskal
½ tsk salt
1 krm timjan
vitpeppar

Grönsaker
1 förpackning djupfrysta wokgrönsaker, 400g
1 dl grönsakbuljong
1 msk olja
ev. salt
vitpeppar

Tillbehör: Ris

Blanda samman ingredienserna till marinaden. Sköj och torka av fiskfiléerna.
Skär dem i ca 3 cm breda bitar och lägg dem i marinaden. Låt stå kallt i ca 30min, gärna längre.

Låt fisken rinna av ien sil över en bunke, spara marinaden. Vänd fiskbitarna i mjölet.

Koka upp buljongen i en wok eller stor stekpanna. Lägg i grönsakerna och låt dem sjuda några minuter. Tillsätt soja och smaka av kryddningen. Ta upp grönsakerna och håll dem varma.

Hetta upp 1 msk olja i pannan. Stek fisken i omgångar, en minut per omgång räcker. Lägg tillbaka all fisk och häll över marinaden. Låt fisken bli genomvarm och lägg sedan upp den p varmt serveringsfat tillsammans med grönsakerna.

(Jag rekommenderar att köpa fisk från en fiskbil ist för att ta fryst fisk som jag gjorde denna gång. Det blir lite gummiaktigt och inte lika myckt smak med fryst.)

Efterrätten blev en grön fruktsallad.

10-12 port

1 galiamelon
250 g gröna kärnfria druvor
4 kiwifrukter
2 avokado
rivet citron- eller limeskal
färsk mynta eller citronmeliss till garnering.

Sockerlag
1½dl vatten
1½dl strösocker
1 msk honung
1½ msk prssad citron eller lime

Koka upp vatten och socker. Tillsätt honung och citron- eller limesaft. Låt lagen kallna.

Kärna ur, dela och skär frukten i mindre bitar och lägg i en skål. Slå över den kalla lagen. Låt stå kallt tills serveringsdags.

Mycket god måltid.

En njöd sambo.

Nöjd kock....som redan kollar igeom boken efter en ny meny! =)

Köss

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0