Bakeri bakera

Efter att nästan handgrpligen puttat L ur sängen denna morgon hoppade jag (nåja) ut i bilen o for till föräldrarna....tanken var nämligen att jag skulle ägna dagen åt att baka bröd.
Den tanken håller jag än så länge fast vid.....degen står nu på jäsning....o ni som har följt min bakning förr vet ju att det här med saker som ska jäsa inte riktigt är min kopp te. Apropå te så är det just tekakor som står på menyn....med rostade havregryn i och för att göra det lite matigare och nyttigare har jag bytt vetemjöl mot dinkelmjöl och haft i lite linfrön......ett vågspel från min sida och jag kommer säkert bli lite småförbannad både en och två gånger innan detta är klart.
Medan jäsningen är igång så svängde jag ihop en rulltårta...DET är iaf nåt jag kan.


Va baksugen redan igår men kände att tålamod och kropp inte höll för det riktigt...så dt blev lite "fuskbak", scones med lemoncurd till....aldrig gjort det sistnämnda förut men det blev faktiskt bra och SURT! GOTT!

(Scones-recept hittas lätt på www.recept.nu )

Lemoncurd:
1,5 dl färskpressad citronjuice (ca 3 citroner)
2 msk citronskal, finrivet
2 ägg
2 dl strösocker
75g rumsvarmt smör

Pressa citronerna och finriv skalet.
Vispa ihop ägg och socker i en kastrull. (Ha inte värmen på mer än 3, det räcker. Blir det för varmt är det risk för att äggen koagulerar= INTE gott!)
Vispa i citronjuice och skal.
Värm på medelvärme och rör i smör.
Värm och vispa samtidigt kraftigt....det ska bli en tjock kräm.
Dra sedan av från värmen, låt svalna, häll upp på burk och förvara i kylen.

Det blev nästan en fylld stor honungsburk av detta och det åt vi ju inte upp igår som ni säkert begriper.
En del av det blev fyllningi dagens rulltårta. Rekommenderas varmt, alla bakverk med citron i är kanon tycker jag.

Köss

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0